Waar en hoe kan ik mijn bloeddruk laten meten?

Het hebben van een hoge bloeddruk is geen ziekte op zich. Echter, lang een hoge bloeddruk hebben neemt verschillende risico’s voor jouw gezondheid met zich mee. Denk hierbij aan het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Vaak merk je meestal niets van een hoge bloeddruk, de meeste mensen ervaren geen (merkbare) klachten. Pas bij extreem hoge bloeddruk, kunnen klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn, wazig zien of overgeven ontstaan. Het is daarom belangrijk om jouw bloeddruk goed in de gaten te houden en (het liefst met enige regelmaat) te meten. Maar waar kan je je bloeddruk laten meten? En hoe gaat dit in zijn werk?

Bloeddruk laten meten

Je kunt je bloeddruk laten meten bij de huisarts. Je kunt hiervoor een afspraak maken. Tegenwoordig meten huisartsen de bloeddruk veelal met een automatische bloeddrukmeter. Sommigen artsen werken nog met de ouderwetse, handmatige manier, namelijk met een stethoscoop. Tevens kan je je bloeddruk ook laten meten bij verschillende apotheken. Ten slotte zijn er ook een aantal DA vestigingen (van de drogisterijketen) waar metingen op afspraak kunnen worden uitgevoerd.

Zelf bloeddruk meten

Je kunt ook zelf je bloeddruk thuis meten door middel van een bloeddrukmeter. Hier vind je onze bloeddrukmeter vergelijkingstool om de goedkoopste webshop te vinden. Soms kan je een bloeddrukmeter lenen bij jouw huisarts, het gezondheidscentrum of de thuiszorg.

Stappen bij bloeddruk meten

Voor het meten van je bloeddruk volg je de volgende vijf stappen:

 1. Ontspan vóór de meting. Zorg dat je een half uur voor de meting niet rookt, intensief beweegt of koffie drinkt. Ga minstens vijf minuten rustig zitten, voordat je de meting start.
 2. Plaats de bloeddrukband op de ontblote bovenarm, net boven je elleboog ter hoogte van je hart. Meet de arm die je het minste gebruikt. Houd enige ruimte tussen de band en je arm over (ongeveer duimbreedte).
 3. Zorg voor een juiste houding. Zit rechtop op de stoel, zet beide voeten op de grond en leg de gemeten arm ontspannen op de leuning van de stoel of op de tafel.
 4. Meet je bloeddruk. Druk op de startknop. De meting start en stopt automatisch. Praat niet tijdens de meting. Meet opnieuw.
 5. Noteer de waarden. Deze kan je vergelijken met een volgende meting en gebruiken in overleg met de huisarts. Sommige bloeddrukmeters hebben een geheugenfunctie die automatisch de gemeten waarde opslaat.

vrouw die haar bloeddruk meet

Moment van bloeddruk meten

Wanneer kan je het beste je bloeddruk meten? Kies voor twee momenten op de dag, waarbij je dus twee keer een meting uitvoert op die momenten. Het liefst twee keer ’s ochtends direct na het wakker worden (tussen 06:00 en 09:00) en vervolgens nogmaals twee keer in de avond (tussen 18:00 en 21:00). Let daarbij op dat je het vóór het eten doet of minstens één uur na het eten. Om te oefenen kan je in je eerste week dagelijks je bloeddruk meten. Vervolgens is twee keer per week meten voldoende.

Een hoge bloeddruk, en dan?

Stel, na de verschillende metingen van je bloeddruk blijkt inderdaad dat je last hebt van een hoge bloeddruk. Wat nu?

Aanpassen levensstijl

 • Stop met roken. Roken zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten, net als een hoge bloeddruk. Eerder plaatsten we op Medstuff al een artikel over tips bij stoppen met roken. Hier kun je dat artikel vinden.
 • Zorg dat je voldoende en actief in beweging bent (minimaal 2,5 uur per week). Denk hierbij aan wandelen, fietsen, hardlopen of sporten.
  • Bij overgewicht: probeer af te vallen door één uur per dag intensief te bewegen.
 • Zorg voor een gezond eetpatroon. Vet voedsel en drop kunnen je bloeddruk verhogen, dus probeer hier niet teveel van te eten.
 • Drink liever geen alcohol of in ieder geval niet elke dag (of meer dan één glas per dag).
 • Probeer stressfactoren in je leven te verminderen. Indien dit niet zelf lukt, kan je hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Hij of zij kan met je meedenken en zo nodig, een praktijkondersteuner, maatschappelijk werker of psycholoog betrekken.

Overleg met huisarts

Ten slotte kan je in overleg met de huisarts overwegen om medicatie te slikken ter vermindering van een hoge bloeddruk. Wij hopen dat dit artikel je meer informatie heeft gegeven over de hoe, wat en waar wat betreft het meten van je bloeddruk!

Laura Verbeek

Laura Verbeek

Hallo, mijn naam is Laura Verbeek en ik ben één van de auteurs van Medstuff.nl. Ik heb al enkele jaren ervaring met het schrijven van medische en gezondheid-gerelateerde artikelen. De informatie in mijn artikelen probeer ik altijd helder en overzichtelijk weer te geven voor de lezer. Naast mijn artikelen in de blog vind je ook reviews op medstuff.nl van mijn hand. Als team werken wij hard om uit te zoeken wat de beste producten zijn binnen diverse gezondheidscategorieën.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
 • Loopbanden (0)
 • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0