Saturatie meten bij Corona: is het echt nodig?

Steeds meer mensen willen hun zuurstofwaarden meten waardoor de verkoop van saturatiemeters – in de volksmond ook wel zuurstofmeters genoemd – in de eerste maanden van de coronacrisis fors is gestegen. Maar zijn saturatiemeters voor thuisgebruik wel zinvol? In dit artikel bespreken we precies hoe een saturatiemeter werkt en in welke situaties het meten van je zuurstofwaarden met een saturatiemeter is aan te raden.

Zuurstofwaarden meten met een saturatiemeter: hoe werkt het?

Een saturatiemeter is een klein apparaatje dat de zuurstofwaarden in het bloed meet met een lichtbundel. De meeste meters bestaan uit een klemmetje dat je op je vinger zet. Er wordt dan een lichtbundel door je vinger gezonden waarmee de zuurstofwaarde in je bloed in percentages kan worden bepaald. Je kunt de waarde vervolgens eenvoudig aflezen van het schermpje. Saturatiemeters worden met name in het ziekenhuis gebruikt en bijvoorbeeld bij corona patiënten die thuis herstellen na een ziekenhuisopname. Op die manier kan de zuurstofwaarde nauwkeurig worden gemonitord en kan er indien nodig worden ingegrepen. Lees hier meer over de werking van een saturatiemeter.

Wat is een gezonde zuurstofwaarde?

Iemand die zijn zuurstofgehalte meet met een saturatie meter

Wanneer je longen goed functioneren zal de zuurstofwaarde in het bloed 96 tot 100% zijn. Bij iemand met corona (Covid-19) kan het virus een negatieve invloed hebben op de longen waardoor deze slechter gaan functioneren. Een zuurstofwaarde van minder dan 92 à 93% duidt erop dat de longen niet langer in staat zijn voldoende zuurstof op te nemen. Medisch ingrijpen is op dat moment noodzakelijk. Een saturatiemeter kan dus belangrijk zijn om tijdig in te grijpen, zeker wanneer de (corona) patiënt niet direct een verschil merkt in de longfunctie. Benauwdheid is namelijk een bekend symptoom, maar hoeft niet altijd op te treden bij corona. Ook zonder benauwdheid kan er sprake zijn van een te laag zuurstofgehalte in het bloed.

Saturatiemeter is geen vervanger voor de coronatest

Een saturatiemeter is geen vervanger voor een coronatest, omdat niet iedereen die geïnfecteerd is met het coronavirus ook last krijgt van de longen en een lagere zuurstofwaarde. Sommige mensen met corona ervaren zelfs helemaal geen gezondheidsklachten. Aan de andere kant hoeft een lage zuurstofwaarde niet te betekenen dat je corona hebt. Het laat alleen zien dat de longen niet goed functioneren, maar om de oorzaak daarvan te bepalen is verder onderzoek noodzakelijk. Vermoed je dat je besmet bent met corona? Maak dan altijd zo snel mogelijk een afspraak via de GGD om je te laten testen op het virus.

Man die zichzelf laat testen op corona (covid-19)

Is thuisgebruik van een saturatiemeter zinvol?

Longarts en tevens voorzitter van de longartsenvereniging (NVALT) Van Den Toorn gaf eerder in een interview met RTL Nieuws aan dat thuisgebruik van een saturatiemeter niet altijd zinvol is. Je zuurstofwaarden meten met een pulsoxymeter – zoals een saturatiemeter in de medische wereld genoemd wordt – is volgens hem alleen aan te raden wanneer je thuis herstelt van corona en je onderliggende medische problemen hebt, zoals een longziekte. Een saturatiemeter is ook handig omdat een coronapatiënt niet altijd benauwdheidsklachten heeft bij een lage zuurstofwaarde. Mensen zonder gezondheidsklachten en onderliggende longproblemen hoeven volgens Van Den Toorn niet met regelmaat de zuurstofwaarden te meten. Dit is niet zinvol en leidt bovendien tot een tekort van saturatiemeters voor de mensen die dit echt nodig hebben.

De beste saturatiemeters voor thuis

Wil je ook thuis je zuurstofwaarden meten en zo de functionaliteit van je longen in de gaten houden? Dan kun je bijvoorbeeld een eenvoudige saturatiemeter voor thuis aanschaffen bij Bol.com, Amazon of Coolblue. Na de stormloop van het begin van de coronacrisis hebben de meeste winkels de saturatiemeters weer voldoende op voorraad. We hebben de 10 beste saturatiemeters alvast voor je op een rijtje gezet zodat je zeker weet dat ook jij nauwkeurig de zuurstofwaarden in je bloed kunt meten.

Martijn van den Brink

Martijn van den Brink

Hoi, mijn naam is Martijn van den Brink en ik ben de beheerder van Medstuff.nl. Samen met het team van Medstuff.nl zoeken wij uit wat de beste producten zijn binnen de gezondheidsniche. Ook schrijven wij blog-artikelen over alles wat met gezondheid, medische apparatuur, supplementen, voeding en sport te maken heeft. We hopen dat onze reviews en artikelen jullie helpen om goede en verantwoorde keuzes te maken.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
  • Loopbanden (0)
  • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0