Hoe werkt een saturatiemeter?

Wat is een saturatiemeter?

Met een saturatiemeter kun je het zuurstofgehalte in het bloed meten. Het gehalte wordt uitgedrukt in een percentage. Alhoewel er geen strikte afkapwaarde is, hoort het zuurstofgehalte ongeveer tussen de 95% en 100% te liggen. Dit geldt echter alleen bij zeeniveau. Ga je de bergen in, dan is het normaal dat het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Dit komt omdat er op grote hoogtes minder zuurstof in de lucht zit.

Bij een te lage zuurstofgehalte (ook wel zuurstofspanning genoemd) spreek je van een hypoxemie. Het gevaar hiervan is dat de organen in het lichaam te weinig zuurstof krijgen. Organen hebben zuurstof nodig om in leven te blijven en hun werk goed te kunnen doen. Daarom kan langdurige hypoxemie leiden tot orgaan falen en is ingrijpen noodzakelijk. Ingrijpen kan door het toedienen van extra zuurstof uit een zuurstoftank en in sommige gevallen door het wegnemen of in toom houden van de oorzaak.

Oorzaken zuurstoftekort

Enkele oorzaken van een te laag zuurstofgehalte zijn: hartfalen, longembolie, longziekten zoals COPD, klaplong, slaapapneu en een (ernstige) astma-aanval. Voor mensen die bekend zijn met een (chronische) aandoening die hypoxemie kan veroorzaken is het daarom aan te raden om het zuurstofgehalte in de gaten te houden.

Qua gebruik is een saturatiemeter makkelijk te hanteren. De meter is een soort clip die je om je vinger kan doen en vervolgens automatisch het zuurstofgehalte meet. Dit is geheel pijnloos en gaat heel eenvoudig. De meeste saturatiemeters hebben als extra functie het meten van de hartslag/hartfrequentie.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Zoals eerder gezegd meet je met een saturatiemeter hoeveel zuurstof er zich in het bloed bevindt. Echter is dit simpel gesteld. In werkelijkheid zit het iets ingewikkelder in elkaar. Om precies te zijn wordt er gekeken naar de hoeveelheid absorptie van infraroodlicht. Om dat beter te begrijpen moeten we eerst iets afweten over het eiwit dat verantwoordelijk is voor zuurstoftransport.

In het bloed bevinden zich rode bloedcellen, de zogeheten erytrocyten. Deze rode bloedcellen bevatten een gespecialiseerd eiwit dat hemoglobine heet. Hemoglobine is het eiwit dat het transport van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) verzorgd. In elke rode bloedcel bevinden zich maar liefst 270 miljoen hemoglobinemoleculen en in totaal heeft een volwassen mens ongeveer 600 – 800 gram hemoglobine. Elk hemoglobine eiwit kan 4 zuurstofmoleculen aan zich binden. Op het moment dat het eiwit zuurstof aan zich heeft gebonden spreken van geoxygeneerd hemoglobine. Is er geen zuurstof gebonden, dan spreken we van gedeoxygeneerd hemoglobine. Er is een verschil in het absorptievermogen tussen geoxygeneerd en gedeoxygeneerd hemoglobine voor infraroodlicht. Geoxygeneerd hemoglobine heeft namelijk een hoger absorptievermogen. En dit is waar een saturatiemeter naar “kijkt”.

Een saturatiemeter doe je als een clip om je vinger, zoals op de afbeelding hierboven te zien is. Aan de ene kant van de clip wordt infraroodlicht uitgezonden en aan de andere kant wordt het weer opgevangen. De saturatiemeter meet het verschil tussen de uitgezonden en weer opgevangen infrarood licht/straling en kan op die manier bepalen hoeveel geoxygeneerd hemoglobine er in het bloed zit. Dit wordt weer vertaald naar een percentage zodat het makkelijker te interpreteren is.

Wat zijn de beperkingen van saturatiemeters?

Een beperking van de saturatiemeter is dat het koolstofdioxide (CO2) gehalte niet kan worden gemeten. De hoogte van het koolstofdioxide gehalte is namelijk van belang voor het bepalen van de hoeveelheid zuurstof dat toegediend moet worden bij een lage zuurstofgehalte in het bloed. Bij een lage koolstofdioxide gehalte in combinatie met een lage zuurstofgehalte wil je niet in een keer heel veel zuurstof toedienen. Doe je dit wel, dan daalt het koolstofdioxide gehalte nog verder. Dit is voor het lichaam een prikkel om minder snel adem te gaan halen, wat leidt tot een verdere daling van het zuurstofgehalte. Gelukkig is de koolstofdioxide gehalte vaak alleen in een ziekenhuissetting van belang en is de combinatie van een lage zuurstofspanning met een lage koolstofdioxide gehalte eerder uitzondering dan regel.

Saturatiemeter kopen

Saturatiemeters zijn online op veel websites te verkrijgen. Er zijn veel verschillende soorten saturatiemeters. Van meters die simpelweg het zuurstofgehalte meten tot meters die je kunt koppelen met je telefoon of computer. Het verschilt dus per persoon wat de beste meter is. Iemand die zo nu en dan zijn zuurstofgehalte moet meten heeft niks aan een saturatiemeter die uitgebreide analyses uit kan voeren. Terwijl iemand die zijn zuurstofgehalte over de tijd moet volgen hier wel baat bij heeft. In onze review hebben we de beste saturatiemeters van op een rijtje gezet. Wil je liever alle saturatiemeters zelf bekijken. Dan is Bol.com een goede plek om te beginnen. Zij hebben een ruim aanbod van meerdere aanbieders. Hier vind je de alle saturatiemeters die door Bol.com worden aangeboden.

Laat een reactie achter

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Dan kun je hieronder een reactie achterlaten.

Martijn van den Brink

Martijn van den Brink

Hoi, mijn naam is Martijn van den Brink en ik ben de beheerder van Medstuff.nl. Samen met het team van Medstuff.nl zoeken wij uit wat de beste producten zijn binnen de gezondheidsniche. Ook schrijven wij blog-artikelen over alles wat met gezondheid, medische apparatuur, supplementen, voeding en sport te maken heeft. We hopen dat onze reviews en artikelen jullie helpen om goede en verantwoorde keuzes te maken.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
  • Loopbanden (0)
  • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0