Hoe meet je zelf je bloeddruk in 4 Stappen

Hoge bloeddruk wordt weleens een sluipmoordenaar genoemd, omdat je meestal zelf niet weet dat je er last van hebt. Iedereen van 40 jaar en ouder zou eigenlijk regelmatig de bloeddruk moeten controleren, omdat het risico op hoge bloeddruk vanaf dat moment groter wordt. Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts, je meet je bloeddruk eenvoudig thuis. Eerder schreven we al een artikel over de werking van een bloeddrukmeter. Dat artikel is hier te lezen.

Wat is hoge bloeddruk en waarom is het gevaarlijk?

Hoge bloeddruk betekent letterlijk dat de druk in jouw bloedvaten zo hoog is dat aders en organen beschadigen. De meeste mensen merken niets van een te hoge bloeddruk, sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, vermoeidheid, wazig zicht, rusteloosheid, kortademigheid en/of misselijkheid. In het ergste geval kan een te hoge bloeddruk leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Het is dus verstandig om de bloeddruk regelmatig te controleren en actie te ondernemen wanneer deze te hoog is.

Hoe werkt zelf je bloeddruk meten?

Je kunt je bloeddruk eenvoudig thuis opmeten met een bloeddrukmeter. Het is wel belangrijk dat de meting betrouwbaar is. Daarvoor heb je naast een betrouwbaar apparaat ook een goed stappenplan nodig.

  • Stap 1: Ontspan
  • Stap 2: Breng de bloeddrukband aan
  • Stap 3: Kies een goede houding
  • Stap 4: Start de bloeddrukmeting

Stap 1: Ontspan

Het is niet aan te raden de bloeddruk even snel tussen de bedrijven door te meten. Ga er echt even voor zitten. Drink vanaf 30 minuten voor de meting niets meer met cafeïne en rook niet, nicotine en cafeïne hebben directe invloed op de bloeddruk.

Stap 2: Breng de bloeddrukband aan

Breng de bloeddrukband aan op de blote huid, bij voorkeur niet aan je dominante arm. Het is belangrijk om de band op harthoogte aan te brengen, dit komt ongeveer neer op een enkele centimeters boven de elleboog.

Stap 3: Kies een goede houding

De juiste houding om je bloeddruk te meten is zittend op een stoel met beide voeten op de grond. Leun ontspannen achterover. De arm met de bloeddrukband kan op de tafel of de stoelleuning rusten.

Stap 4: Start de bloeddrukmeting

De bloeddrukmeting start wanneer je op de startknop drukt. Blijf ontspannen zitten en probeer niet te praten. Het is het beste om drie keer de bloeddruk te meten met een pauze van 1 minuut.

Wat betekent de gemeten bloeddruk?

Bloeddruk meter

Wanneer je de meting succesvol hebt afgerond, toont de bloeddrukmeter een onder- en een bovendruk. Staat er bijvoorbeeld 135/85 dan heb je een bovendruk van 135 mmHg en een onderdruk van 85 mmHg. De bovendruk is van belang om te bepalen of je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Uit de interpretatie van je bloeddruk (bovendruk) kunnen vier verschillende resultaten afgeleid worden:

  • Lage bloeddruk: lager dan 120 mmHg
  • Normale bloeddruk: 120 tot 140 mmHg
  • Hoge bloeddruk: 140 tot 180 mmHg
  • Ernstig verhoogde bloeddruk: meer dan 180 mmHg

Je loopt het minste risico wanneer je een lage bloeddruk hebt, dit kan echter wel leiden tot andere klachten zoals duizeligheid. Een normale bloeddruk geeft geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Heb je echter een hoge bloeddruk, dan is het verstandig om de bloeddruk een week lang dagelijks te meten. Blijft de bloeddruk verhoogd, neem dan contact op met de huisarts. Is je bloeddruk echter ernstig verhoogd, dan is het raadzaam om direct de huisarts te contacteren en er niet een week mee door te lopen. De huisarts kan direct maatregelen treffen om je bloeddruk te verlagen.

Houd er echter rekening mee dat een thuisbloeddrukmeter altijd een iets lagere waarde aangeeft dan de bloeddrukmeter van de huisarts. Je kunt daarom bij de gemeten waarde het best 5 mmHg optellen om de uitkomst te interpreteren.

Hoe vaak moet je de bloeddruk meten?

Vanaf je 40e is het raadzaam om je bloeddruk elk jaar of half jaar te meten. Is je bloeddruk laag of normaal, dan is vaker meten niet nodig. Wie een (ernstig) verhoogde bloeddruk heeft, komt vaak onder controle van de huisarts te staan. Je bloeddruk wordt dan periodiek in de praktijk gemeten zodat veranderingen in de bloeddruk gemonitord kunnen worden. Vaak worden er ook medicijnen voorgeschreven om de bloeddruk onder controle te houden en zo het risico op een hartinfarct of een beroerte te verlagen.

Bloeddrukmeter met pillen tegen hypertensie

Een bloeddrukmeter kopen

Bloeddrukmeters voor thuis kunnen veel meer dan vroeger. Zo heb je nu bloeddrukmeters die de gemeten waarden kunnen onthouden, ook je hartslag kunnen meten, boezemfibrilleren kunnen ontdekken, automatisch drie metingen uitvoeren met een korte tussenpauze en bloeddrukmeters die de resultaten doorsturen naar je smartphone. Om een betrouwbare meting uit te kunnen voeren, kies je in ieder geval voor een bloeddrukmeter met een band voor aan de arm en niet voor aan de pols. In deze review vind je een lijst met de beste bloeddrukmeters van dit moment.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van de Hartstichting. Daar vind je meer informatie over het meten van de bloeddruk. Of stel je vraag hieronder in de reactiesectie.

Martijn van den Brink

Martijn van den Brink

Hoi, mijn naam is Martijn van den Brink en ik ben de beheerder van Medstuff.nl. Samen met het team van Medstuff.nl zoeken wij uit wat de beste producten zijn binnen de gezondheidsniche. Ook schrijven wij blog-artikelen over alles wat met gezondheid, medische apparatuur, supplementen, voeding en sport te maken heeft. We hopen dat onze reviews en artikelen jullie helpen om goede en verantwoorde keuzes te maken.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
  • Loopbanden (0)
  • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0