Aan welke arm de bloeddruk meten? En 4 andere vragen

Tegenwoordig kun je zelf eenvoudig thuis je bloeddruk meten. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn indien de bloeddruk bij de huisarts erg verschilt per meting of wanneer je bekend bent met een hoge bloeddruk. In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘aan welke arm de bloeddruk meten?’. Ook beantwoorden we 4 andere vragen die vaak gesteld worden. Heb je bij jezelf een hoge bloeddruk ontdekt? Neem dan contact op met de huisarts.

Aan welke arm moet ik de bloeddruk meten?

Aan welke arm je de bloeddruk moet meten is afhankelijk van de situatie. Volgens het protocol ‘bloeddruk meten’ van de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) moet bij nieuwe patiënten de bloeddruk aan beide armen gemeten worden [bron]. Indien de bloeddruk aan één arm duidelijk hoger is dan aan de andere arm dan wordt voortaan de bloeddruk aan de arm gemeten met de hoogste waarde. Is deze situatie op jou van toepassing? Overleg dan altijd met je (huis)arts of je voortaan thuis zelf de bloeddruk kan meten aan de arm met de hoogste waarde. Het kan overigens natuurlijk geen kwaad om voor de zekerheid aan beide armen de bloeddruk te meten.

Meet je de bloeddruk op eigen initiatief?

Indien je de bloeddruk op eigen initiatief meet dan is het aan te raden om de eerste keer de bloeddruk aan beide armen te meten. Herhaal de meting aan beide armen wanneer je een duidelijk verschil meet tussen de armen. Een duidelijk verschil houdt het volgende in: een verschil in bovendruk van 10 mmHg of hoger of een verschil in onderdruk van 5 mmHg of hoger. Is er bij de tweede meting nog steeds sprake van een duidelijk verschil? Meet dan voortaan de bloeddruk aan de arm met de hoogste bloeddruk. Is er geen duidelijk verschil? Dan maakt het niet uit aan welke arm je de bloeddruk meet. Meestal wordt de niet-dominante arm aangehouden.

NB. Neem contact op met de huisarts bij een aanhoudend verschil van 15mmHg tussen de armen. Het verschil kan dan namelijk veroorzaakt worden door vaatproblemen.

man die zijn bloedruk meet aan de rechterarm

Welke arm is het beste om de bloeddruk te meten?

Indien er geen duidelijk verschil is in hoogte van de bloeddruk tussen de linker en rechter arm (zoals hierboven uitgelegd) dan is het niet zo dat de ene arm beter is dan de andere voor het meten van de bloeddruk. Meestal wordt aangeraden om de niet-dominante arm te gebruiken, wat voor de meeste mensen de linker arm is. De meeste mensen denken dat dit komt omdat het hart links ligt. Dat is niet zo. Uit zowel een studie uit 2013 als een studie uit 2019 blijkt dat hand-dominantie geen verband houdt met het verschil in bloeddruk tussen de linker en rechter arm. Met andere woorden: het maakt niet uit of je de dominante of niet-dominante arm gebruikt. Tenzij er dus een duidelijk verschil in bloeddruk is zoals hierboven uitgelegd.

Aan welke arm moet je geen bloeddruk meten?

Zoals gezegd speelt hand dominantie dus geen rol bij het kiezen van arm voor het meten van de bloeddruk. Echter kunnen er medische redenen zijn om geen bloeddruk te meten aan een van de armen. Zo gaat bijvoorbeeld bij patiënten die een zogeheten okselkliertoilet hebben gehad vanwege borstkanker de voorkeur uit naar de onbehandelde arm/zijde. Ook kun je denken aan een geamputeerde hand als reden om de bloeddruk aan de andere kant te meten. Zijn er bij jouw redenen om aan te nemen dat je aan een van beide armen beter geen bloeddruk kan meten? Neem hierover dan contact op met je huisarts of behandeld specialist.

Waarom verschilt de bloeddruk per arm?

De bloeddruk tussen de rechter arm en linker arm kan soms verschillen. Een verschil in bloeddruk tot 10 mmHg bovendruk en/of tot 5 mmHg onderdruk is acceptabel. Indien er over een langere periode (aantal weken) sprake is van een consequent verschil in bloeddruk tussen de linker- en rechterarm dan kan het zijn dat er een afwijking is aan de bloedvaten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals vernauwingen van de bloedvaten, diabetes, dissectie van de aorta of in zeldzame gevallen door een ontsteking van de vaten. Nader onderzoek is dan nodig om de oorzaak vast te stellen.

Wat is een normale bloeddruk?

120/80 is een ideale bloeddruk. Vanaf 140/90 of hoger spreken we van een hoge bloeddruk. Bij een bloeddruk van 180/110 is de bloeddruk ernstig verhoogd. Aanvullend spreekt de Hartstichting ook van een hoge bloeddruk bij een bloeddruk van 135/85 of hoger indien deze thuis is gemeten.

Bloeddrukmeter kopen?

Wil je een bloeddrukmeter kopen? Gebruik dan onze vergelijkingstool om de goedkoopste webshop te vinden.

Let op: Bovenstaande adviezen zijn enkel een leidraad. Adviezen van huisartsen of specialisten gaan altijd voor. Immers is elke situatie anders en kunnen er bij jouw specifieke redenen zijn voor het afwijken van bovenstaand advies.

Martijn van den Brink

Martijn van den Brink

Hoi, mijn naam is Martijn van den Brink en ik ben de beheerder van Medstuff.nl. Samen met het team van Medstuff.nl zoeken wij uit wat de beste producten zijn binnen de gezondheidsniche. Ook schrijven wij blog-artikelen over alles wat met gezondheid, medische apparatuur, supplementen, voeding en sport te maken heeft. We hopen dat onze reviews en artikelen jullie helpen om goede en verantwoorde keuzes te maken.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
  • Loopbanden (0)
  • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0