7 Alternatieven Voor De Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een populair en gemakkelijk anticonceptiemiddel dat veel gebruikt wordt. Echter is het niet de enige manier om een zwangerschap te voorkomen. Daarom bespreken we in dit artikel 7 alternatieven voor de anticonceptiepil.

Anticonceptie Alternatief 1: Condooms

alternatief voor de anticonceptiepil: condooms

Het eerste en wellicht meest bekende alternatief voor de anticonceptiepil is natuurlijk de condoom. Condooms zijn kleine, dunne “zakjes” gemaakt van latex (rubber), plastic (polyurethaan, nitril of polyisopreen) of lamsvel, die de penis bedekken tijdens de seks en sperma opvangen. Condooms voorkomen dat sperma in de vagina komt, zodat sperma geen eicel kan ontmoeten en zwangerschap kan veroorzaken.

Condooms voorkomen ook SOA’s door de penis te bedekken, waardoor contact met sperma en vaginale vloeistoffen wordt voorkomen, en huid-op-huidcontact wordt beperkt dat seksueel overdraagbare aandoeningen kan verspreiden. Lamsvel condooms bieden geen bescherming tegen SOA’s. Alleen latex en plastic condooms doen dat.

Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die er zijn die ook helpen beschermen tegen SOA’s. Dus zelfs als je een andere vorm van anticonceptie gebruikt (zoals de pil), is het een goed idee om ook condooms te gebruiken om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Anticonceptie Alternatief 2: Intern condoom

Een minder bekend alternatief voor de anticonceptiepil is de interne condoom. Interne condooms – ook wel “vrouwencondooms” genoemd – zijn een alternatief voor gewone condooms. Ze bieden vrijwel dezelfde bescherming tegen zwangerschap en SOA’s. In plaats van op de penis te gaan, gaan interne condooms in de vagina voor zwangerschapspreventie of in de vagina of anus voor bescherming tegen SOA’s. Ze werden lange tijd “vrouwencondooms” genoemd. Mensen van elk geslacht kunnen ze echter gebruiken voor vaginale of anale seks.

intern condoom als alternatief voor de anticonceptiepil

Hoe werken interne condooms?

Inwendige condooms – ook wel “vrouwencondooms” genoemd – zijn kleine nitril (zacht plastic) zakjes die je in je vagina stopt. Ze bedekken de binnenkant van je vagina en creëren een barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. Als sperma niet bij een eicel kan komen, kun je niet zwanger worden. Het interne condoom helpt ook seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Anticonceptie Alternatief 3: Spiraaltje

Een spiraaltje is een klein “apparaatje” dat in de baarmoeder wordt ingebracht om een zwangerschap te voorkomen. Het is langdurig, omkeerbaar en een van de meest effectieve anticonceptiemethoden die er is.

Wat zijn de soorten spiraaltjes?

Er zijn 5 verschillende merken spiraaltjes die door de FDA zijn goedgekeurd voor gebruik: Paragard, Mirena, Kyleena, Liletta en Skyla. Deze spiraaltjes zijn onderverdeeld in 2 soorten: koperen spiraaltjes (Paragard) en hormonale spiraaltjes (Mirena, Kyleena, Liletta en Skyla).

Het Paragard-spiraaltje heeft geen hormonen af. Het is verpakt in een klein stukje koper en beschermt je tot 12 jaar tegen een zwangerschap.

De Mirena-, Kyleena-, Liletta- en Skyla-spiraaltjes gebruiken het hormoon progestageen om zwangerschap te voorkomen. Progestin lijkt sterk op het hormoon progesteron dat ons lichaam van nature aanmaakt. Mirena werkt tot 7 jaar. Kyleena werkt tot 5 jaar. Liletta werkt tot 7 jaar. Skyla werkt maximaal 3 jaar.

spiraaltje als alternatief voor de anticonceptiepil

Hoe werken spiraaltjes?

Zowel koperen spiraaltjes, als hormonale spiraaltjes voorkomen zwangerschap door de manier waarop zaadcellen bewegen te veranderen, zodat ze niet bij een eicel kunnen komen.

Het Paragard-spiraaltje gebruikt koper om zwangerschap te voorkomen. Sperma houdt niet van koper, dus het Paragard-spiraaltje maakt het bijna onmogelijk voor sperma om bij de eicel te komen.

De hormonen in de Mirena-, Kyleena-, Liletta- en Skyla-spiraaltjes voorkomen op twee manieren de zwangerschap: 1) ze verdikken het slijm dat op de baarmoederhals leeft, waardoor het sperma wordt geblokkeerd en vastgehouden, en 2) de hormonen voorkomen soms ook dat eicellen je eierstokken (ovulatie genaamd), wat betekent dat er geen eicel is voor een sperma om te bevruchten. Geen eicel, geen zwangerschap.

Anticonceptie Alternatief 4: Anticonceptie ring

De anticonceptie-ring (ook wel NuvaRing) is een veilige en handige anticonceptie-methode die heel goed werkt zolang je hem altijd correct gebruikt. Je draagt ​​de kleine, flexibele ring in je vagina. Daar geeft de ring hormonen af. En deze hormonen voorkomen de zwangerschap.

Hoe werkt het?

De ring werkt door te voorkomen dat sperma zich bij een eicel voegt (dit wordt bevruchting genoemd). Zoals de meeste anticonceptiepillen bevat de ring de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze zijn vergelijkbaar met de hormonen die ons lichaam van nature aanmaakt. Je draagt ​​de ring in je vagina en je neemt de hormonen op in je lichaam via je vaginale voering.

De hormonen van de ring verdikken ook het slijm op je baarmoederhals. Dit dikkere baarmoederhalsslijm blokkeert het sperma, zodat het niet naar een eicel kan zwemmen – zoiets als een plakkerige bewaker.

Anticonceptie Alternatief 5: Anticonceptiepleister

anticonceptiepleister

De transdermale anticonceptiepleister is een veilige en gemakkelijke anticonceptiemethode die heel goed werkt als je hem altijd correct gebruikt. Je draagt ​​de pleister op bepaalde delen van het lichaam en er komen hormonen vrij via de huid die de zwangerschap voorkomen.

Hoe werkt de anticonceptiepleister?

De anticonceptiepleister voorkomt een zwangerschap door te voorkomen dat sperma zich bij een eicel voegt (bevruchting genoemd). De anticonceptiepleister bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze zijn vergelijkbaar met de hormonen die ons lichaam van nature aanmaakt. Je draagt ​​de pleister op je buik, bovenarm, billen of rug en je huid neemt de hormonen op in het lichaam.

De hormonen in de pleister stoppen de ovulatie. Geen ovulatie betekent dat er geen eicel rondhangt om het sperma te bevruchten, dus zwangerschap kan niet gebeuren.

De hormonen van de pleister verdikken ook het slijm op de baarmoederhals. Dit dikkere baarmoederhalsslijm blokkeert het sperma, zodat het niet naar een eicel kan zwemmen – zoiets als een plakkerige bewaker.

Anticonceptie Alternatief 6: Anticonceptie-injectie

De anticonceptie-injectie is een injectie die je eens in de 3 maanden krijgt. Het is een veilige, gemakkelijke en persoonlijke anticonceptie-methode die heel goed werkt als je deze altijd op tijd krijgt.

Hoe werkt de anticonceptie-injectie?

De anticonceptie-injectie (ook wel Depo-Provera, de Depo-injectie of DMPA genoemd) bevat het hormoon progestageen. Progestin zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt door ovulatie te voorkomen. Als er geen eicel in de buis zit, kan er geen zwangerschap plaatsvinden. Het werkt ook door baarmoederhalsslijm dikker te maken. Als het slijm op de baarmoederhals dikker is, kan het sperma er niet doorheen. En als het sperma en de eicel niet bij elkaar kunnen komen, kan er geen zwangerschap plaatsvinden.

Anticonceptie Alternatief 7: Anticonceptie-implantaat

Het anticonceptie-implantaat (Nexplanon) is een klein, dun staafje ter grootte van een lucifersstokje. Het implantaat geeft hormonen af ​​aan het lichaam die voorkomen dat je zwanger wordt. Een verpleegkundige of arts brengt het implantaat in de arm en dat is alles – je bent tot 5 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Anticonceptie-implantaat

Hoe werkt het?

Een arts brengt het implantaat onder de huid van de bovenarm in. Het geeft het hormoon progestageen af ​​om te voorkomen dat je zwanger wordt.

De hormonen in het anticonceptie-implantaat voorkomen zwangerschap op twee manieren:

  • Progestin verdikt het slijm op de baarmoederhals, waardoor het sperma niet naar de eicel kan zwemmen. Als sperma geen eicel kan ontmoeten, kan er geen zwangerschap plaatsvinden.
  • Progestin kan ook voorkomen dat eicellen jouw eierstokken verlaten (ovulatie genaamd), dus er is geen eicel om te bevruchten. Als er geen eieren worden vrijgegeven, kun je niet zwanger worden.

Een van de geweldige dingen van het implantaat is dat het lang meegaat – tot 5 jaar – maar het is niet permanent. Als je besluit dat je zwanger wilt worden of als je jouw implantaat gewoon niet meer wilt hebben, kan jouw arts het verwijderen.

Vragen of opmerkingen

Tot zover onze 7 alternatieven voor de anticonceptiepil. Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel. Stel ze dan hieronder in de reactiesectie. Meer interessante artikelen vind je in onze blog.

Martijn van den Brink

Martijn van den Brink

Hoi, mijn naam is Martijn van den Brink en ik ben de beheerder van Medstuff.nl. Samen met het team van Medstuff.nl zoeken wij uit wat de beste producten zijn binnen de gezondheidsniche. Ook schrijven wij blog-artikelen over alles wat met gezondheid, medische apparatuur, supplementen, voeding en sport te maken heeft. We hopen dat onze reviews en artikelen jullie helpen om goede en verantwoorde keuzes te maken.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
  • Loopbanden (0)
  • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0