5 Tips om te stoppen met roken en meer adviezen

Stoppen met roken. Het loslaten van een soms al jarenlange verslaving. Het is lastig, maar zeker niet onmogelijk. En het heeft altijd zin. Altijd, zowel op jonge als op latere leeftijd. Wie stopt met roken, heeft na enkele jaren minder kans op hart- en vaatziekten en ook de kans op kanker neemt op langer termijn af. Daarnaast kan het je natuurlijk veel geld doen besparen. Dus mocht je overwegen om te stoppen met roken, lees dan vooral de onderstaande tips om je verder te motiveren en goed op weg te helpen!

5 Tips om te stoppen met roken 

Hieronder geven we 5 tips die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Later in het artikel gaan we in op hoe je een plan van aanpak maakt om serieus werk te maken van het stoppen met roken.

Tip 1: Kosten-Baten analyse

Bij twijfels over wel of niet stoppen: maak een kosten-baten analyse. Ook wel een voordelen/nadelen lijstje genoemd. Waarom rook je? Wat levert het je op? Ontspanning, een vorm van gezelligheid, een stukje routine? En wat kost het je wanneer je doorgaat met roken? Geld, je gezondheid, geklaag van je kinderen over de stank? Schrijf ook op wat het je ‘oplevert’ en zou ‘kosten’ wanneer je zou stoppen met roken.

Tip 2: Motivatie briefje

Neem je redenen om te stoppen met roken op een briefje mee en houd dit bij je. Zo kan je het er altijd bij pakken op de gezellige, maar tegelijkertijd ook moeilijke momenten.

Tip 3: Sigaretten weggooien

Doe al je sigaretten weg; weg uit je huis, je auto, je jassen en tassen. Bewaar geen sigaretten ‘voor bezoek’ in huis, daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf.

Tip 4: Nicotinevervanger

Kies zo nodig (en in overleg met je huisarts) voor een nicotinevervanger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nicotinepleisters, kauwgom, mondsprays en zuigtabletten. De nicotinevervanger kan eraan bijdragen dat je minder last hebt van vervelende ontwenningsverschijnselen na stoppen met roken, zoals gevoelens van prikkelbaarheid, somberheid, onrust, concentratieproblemen, slecht slapen, constipatie etc. Deze klachten beginnen 2 tot 12 uur na je laatste sigaret. Na 1 tot 3 dagen zijn ze het ergst en meestal gaan ze na 3 tot 4 weken vanzelf weer over.

Tip 5: Vertel het aan je omgeving

iemand die is gestopt met roken

Vertel je omgeving dat je gestopt bent met roken en durf hen ook om steun te vragen. Denk hierbij aan je partner, vrienden, familie, huisgenoten en collega’s. Zo kan je aan andere rokers vragen dat ze je voortaan geen sigaret meer aanbieden. Misschien een wat moeilijkere vraag, maar ook het proberen waard: vraag of men niet meer zou willen roken in jouw omgeving als je eenmaal gestopt bent.

Plan van Aanpak

Maak een plan van aanpak voor de moeilijke momenten. Weet wat je kan gaan doen als bepaalde situaties of momenten toch die trek in een sigaret aanwakkeren.

 • Zijn die gezellige momenten voor jou het meest lastig?
  Ga iets (liefst alcoholvrij) te drinken halen, zet de muziek aan en focus je hierop of maak een praatje met iemand. Mocht je tussen rokers staan, zoek dan de gezelligheid ergens anders op.
 • Heb je vooral behoefte aan een sigaret op stressvolle momenten?
  Probeer dan een andere manier van ontspanning te zoeken, bv. door rustig adem te halen, een ontspanningsoefening te doen, iets te lezen of te wandelen. Het kan ook helpen om iets heel actiefs te gaan doen, zoals hardlopen, fietsen of sporten.
 • Rook je vooral als je last hebt van hevige emoties, zoals verdriet of boosheid? Stop dan met wat je doet, schrijf je gedachten hierover op of praat er met iemand over.
 • Zie je roken als beloning voor hard werken of het behalen van een prestatie?
  Zorg voor een andere beloning of iets leuks voor jezelf, eventueel met anderen. Een klein cadeautje, een lekkere maaltijd of een terrasje met vrienden. Je houdt tenslotte geld over!

Hulp bij stoppen met roken

Mocht je wat extra hulp willen en kunnen gebruiken, loop dan gerust eens langs de huisarts of diens praktijkondersteuner. Je kunt ook kiezen voor een stoppen-met-roken-coach. Zij kunnen je o.a. helpen om een rookstopplan op te stellen. Hierin staat de keuze van de rookstopdatum, een plan om je omgeving in te lichten, het zoeken naar eventuele valkuilen en oplossingen hiervoor, het implementeren van een rookvrije omgeving en ondersteuning van de motivatie middels cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze zogenoemde CGT richt zich op probleemoplossend werken en het versterken van copingsmechanismen (stijl van omgaan met problemen), zodat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties die roken zouden kunnen ‘uitlokken’.

Begeleiding kan plaatsvinden face-to-face individueel of in groepsverband. Daarnaast wordt ook ondersteuning geboden via telefonische gesprekken (gratis stoplijn: 0800-1995) of sms contact. Tenslotte kan je ook online hulp vinden voor stoppen met roken, zie hiervoor o.a. www.ikstopnu.nl en www.rokeninfo.nl. Via ikstopnu.nl kan je eveneens adressen vinden van de stop-met-roken-coaches.

Laatste tip, jouw zorgverzekering betaalt begeleiding bij stoppen met roken en de nicotinevervangers of medicijnen die je ter ondersteuning gebruikt. Handig!

Bronnen & meer informatie

Op onderstaande websites vind je veel handige informatie over stoppen met roken:

Laura Verbeek

Laura Verbeek

Hallo, mijn naam is Laura Verbeek en ik ben één van de auteurs van Medstuff.nl. Ik heb al enkele jaren ervaring met het schrijven van medische en gezondheid-gerelateerde artikelen. De informatie in mijn artikelen probeer ik altijd helder en overzichtelijk weer te geven voor de lezer. Naast mijn artikelen in de blog vind je ook reviews op medstuff.nl van mijn hand. Als team werken wij hard om uit te zoeken wat de beste producten zijn binnen diverse gezondheidscategorieën.

Deel je mening over het product

Laat een reactie achter

Medstuff.nl
Logo
Vergelijk items
 • Loopbanden (0)
 • Bloeddrukmeters (0)
Vergelijken
0